Parodontitis: wat is het en hoe herken je het?
Misschien heb je weleens gehoord van parodontitis, oftewel ernstige tandvleesontsteking. Vraag je je af wat het precies is, hoe het ontstaat en hoe je het bij jezelf herkent?
We vertellen je er in deze blog alles over.
Wat is parodontitis?
Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. Doordat de ontsteking al een tijdje in de mond zit, breidt deze zich makkelijk uit. De ontsteking gaat dan van het tandvlees naar het kaakbot daaronder.
Het gevolg daarvan is dat het kaakbot rondom je tanden en kiezen verloren gaat. De kans is dan groot dat je tanden en kiezen los gaan zitten en uiteindelijk zelfs uitvallen.
Zo ontstaat parodontitis
Parodontitis ontstaat door tandplak, dat bacteriën met elkaar vormen. Als de tandplak langere tijd op de tanden blijft, verkalkt het tot tandsteen.
Dan kunnen zich steeds nieuwe laagjes tandplak op het tandsteen ontwikkelen, waardoor een tandvleesontsteking ontstaat. Die ontsteking veroorzaakt vaak ruimtes tussen de tanden en het tandvlees. Ook in die ruimtes kan tandplak ontstaan.
De volgende stap is dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Als het kaakbot door de ontsteking verloren gaat, heet dit parodontitis.
Hoe herken je het?
Ontstoken tandvlees herken je makkelijk aan de kleur. Gezond tandvlees is roze, terwijl ontstoken tandvlees een rode kleur heeft. Ook krijg je gezwollen tandvlees als reactie.
Ook een slechte adem, vermoeidheid en bloedend tandvlees zijn symptomen van parodontitis. Als je hier last van hebt, dan is het verstandig om snel een afspraak bij je tandarts te maken.
Risicofactoren bij parodontitis
Bepaalde omstandigheden vergroten de kans op parodontitis.
Zo is roken niet alleen slecht voor je algemene gezondheid, maar ook die van je mond. Rokers hebben vaak meer last van tandplak en tandsteenvorming. Ook hebben zij een slechtere doorbloeding. Die factoren leiden eerder tot parodontitis.
Stress heeft ook invloed op de gezondheid van je mond. Psychische stress onderdrukt soms het afweersysteem, waardoor tandvleesontstekingen vrij spel krijgen.
Zo voorkom je het
Gelukkig kun je parodontitis voorkomen. Door goed te poetsen bijvoorbeeld, want dan verwijder je de tandplak van je gebit. Poets je tanden minstens 2 keer per dag 2 minuten lang. Dit zijn wat tips om je gebit goed schoon te houden:
- Poets je tanden met een elektrische tandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt meer poetsbewegingen dan een gewone tandenborstel. Je tanden en kiezen worden hierdoor extra goed schoon.
- Tandplak tussen je tanden verwijder je door te flossen of te stoken. Heb je grotere ruimtes tussen je tanden? Dan zijn ragers ook een goede optie.
- Als je twijfelt of alle tandplak weg is na het poetsen en flossen, gebruik dan plakverklikkers. Dat zijn tabletjes die de achtergebleven tandplak tijdelijk rood kleuren. Zo zie je welke plekken je overslaat, waardoor je je poetsbeurten kunt verbeteren.
De behandeling van ontstoken tandvlees en parodontitis
Als je ontstoken tandvlees hebt, kunnen we ontstoken tandvlees behandelen. Dit doen we door het verwijderen van het tandsteen. Dan wordt je gebit weer schoon en gezond.
Zit de ontsteking dieper en heb je last van parodontitis? Dan duurt de ontstoken tandvlees ontstoken tandvlees behandeling vaak wat langer. Doordat de ontsteking dieper zit, is het kaakbot aangetast. Het gebit is dan minder makkelijk te reinigen. Je hebt in dat geval meerdere behandelingen nodig.
Bel ons gerust even als je meer informatie wilt of om een afspraak te maken.
Wil je meer weten over onze tandartspraktijk in Amsterdam? Lees verder over Tandarts Jordaan.