Alles wat je moet weten over een wortelkanaalbehandeling

2 min

Wortelkanaalbehandeling: wat is het eigenlijk?

Je krijgt binnenkort een wortelkanaalbehandeling en bent benieuwd wat je te wachten staat. Of je wilt gewoon meer weten over wat deze behandeling eigenlijk inhoudt. In dit blog lees je alle details: niet alleen over de ingreep zelf, maar ook over de nazorg.

Wanneer heb je een wortelkanaalbehandeling nodig?

Je hebt een wortelkanaalbehandeling nodig als het weefsel in het wortelkanaal of aan het uiteinde van je wortels ontstoken is. Het wortelkanaal zit aan de binnenkant van de wortel van een tand of kies. Daar lopen zenuwvezels en kleine bloedvaten, waar een ontsteking kan ontstaan. Bacteriën zijn vaak de boosdoener: die kunnen zich bijvoorbeeld door een lekkende vulling verspreiden. Soms heb je veel pijn aan de ontstoken wortel, een andere keer heb je juist helemaal geen klachten maar een ontsteking gaat niet vanzelf weg. Daarom is het belangrijk om regelmatig een tandartscontrole in te plannen.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Als de tandarts vaststelt dat je wortelkanaal ontstoken is, onderga je een wortelkanaalbehandeling aan je kies of een wortelkanaalbehandeling aan je voortand, net waar de ontsteking zit. Dit houdt de ingreep in:

  • Voor, tijdens en na de behandeling maakt de tandarts röntgenfoto’s. Zo krijgt hij of zij een goed beeld van hoe je tand of kies er uit ziet en hoe de ingreep verloopt.

 

  • Meestal krijg je een lokale verdoving. In sommige gevallen is de zenuw in het wortelkanaal door de infectie helemaal afgestorven. Dan is een verdoving niet nodig. Maar je kiest altijd zelf of je wel of geen verdoving neemt.

 

  • Dan plaatst de tandarts een rubberdam. Dat is een rubberen lap waarmee je geïnfecteerde tand of kies van de rest van je mond wordt afgeschermd. Zo komen er geen bacteriën in je tand of kies nadat de tandarts deze net heeft schoongemaakt. 

 

  • Daarna boort de tandarts een opening in je tand of kies. Op die manier ontstaat toegang tot het wortelkanaal. 

 

  • Vervolgens haalt je tandarts met een roterende vijl de inhoud van het wortelkanaal weg. Dat maakt het kanaal ook meteen wat breder.

 

  • Dan is het tijd om het wortelkanaal met een desinfecterend spoelmiddel te spoelen.

 

  • Als laatste vult de tandarts het kanaal met vulmateriaal. Dat sluit het wortelkanaal goed af, zodat de kans op een nieuwe ontsteking een stuk kleiner wordt.

De nazorg van een wortelkanaalbehandeling

Na de ingreep is het verstandig om nog even te wachten met eten en drinken tot de verdoving is uitgewerkt. Dat gebeurt meestal na 1 tot 2 uur. Verder mag je alles meteen weer doen. Ook tandenpoetsen en stoken is geen probleem.

Heb je napijn? Gebruik dan paracetamol om deze te verzachten. Napijn verdwijnt vaak na een paar dagen tot een week.

Ontstaat er een zwelling? Leg dan 15 tot 20 minuten een coolpack of ijs tegen je wang. Na ongeveer 5 dagen is de zwelling meestal helemaal weg.

De genezing

Na een wortelkanaalbehandeling verdwijnen klachten als pijn en zwelling dus vrij snel. Maar dat betekent niet dat de ontsteking ook meteen genezen is.

Als de ontsteking al in het bot zat dan duurt het vaak wel een half jaar tot enkele jaren voor de ontsteking echt weg is. De tandarts maakt daarom regelmatig een röntgenfoto om te zien hoe het staat met je genezing.

Soms blijkt dan dat je een nieuwe ingreep nodig hebt, maar in de meeste gevallen heb je aan 1 wortelkanaalbehandeling genoeg.

Heb je last van bijvoorbeeld gevoelige tanden bij warm of koud drinken of pijn bij het kauwen? Bel ons dan even voor een afspraak, want misschien heb je een wortelkanaalontsteking.

In de media: Radio538: Maaike doneert 5000 mondmaskers aan AMC

In De Coen en Sander show van Radio538, legt Maaike van Schaik van Tandarts Jordaan uit, waarom mondkapjes zo belangrijk zijn in de zorg en hoe verschillende bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan het ziekenhuis. Ze roept andere tandartspraktijken, pedicuresalons en bouwbedrijven op, om net als hen ongebruikte mondkapjes en handschoenen te doneren aan het […]

1 min

In de media: TP/TandartsPraktijk: UMC krijgt grote donatie mondkapjes

TP Tandartspraktijk schreef een artikel over Tandarts Jordaan, die 5000 mondkapjes heeft gedoneerd aan de plek waar ze het hardste nodig zijn: het ziekenhuis. Mondkapjes voor de zorgverleners Uit het artikel: “Op dit moment werken er nu slechts drie tandheelkundigen in de praktijk waar normaal gesproken vijftig tandheelkundigen zijn. En dat betekent ook dat veruit […]

1 min

In de media: RTL Nieuws: Tandarts Jordaan doneert 5000 mondkapjes

Maaike van Schaik, mede-eigenaar van Tandarts Jordaan, bedacht zich geen seconde toen ze hoorde dat de ziekenhuizen kampte met een tekort aan mondkapjes. RTL Nieuws plaatst een bericht op haar website over de donatie. Uit het artikel: “In een spontane bui stapte Van Schaik vanmiddag de auto in met volle dozen mondkapjes. “De voorraden hoeven […]

1 min

In de media: MedischOndernemen: Initiatieven bij mondkapjes tekort

Ziekenhuizen en huisartspraktijk kampte met tekorten aan mondkapjes, wat leidde tot een groot probleem. Gelukkig waren er verschillende initiatiefnemers die dit probleem konden oplossen. Tandarts Jordaan was 1 van de intiatiefnemers. Mondkapjes en handschoenen tekort Uit het artikel: “Tandarts Jordaan uit Amsterdam helpt mee om het tekort aan te pakken door 5000 mondkapjes en handschoenen […]

1 min

In de media: Dental Tribune: Met vijfduizend mondkapjes naar het AMC

Dental Tribune schreef het persoonlijke verhaal van mede-eigenaar Maaike van Schaik, die tijdens de eerste lockdown niet bij de pakken neer ging zitten. Terwijl haar praktijk dicht was besloot Maaike haar hulp ergens anders in te zetten. Werken in de zorg betekent ook zorgen voor een ander Uit het artikel: “Op de bewuste zondag, toen […]

1 min

Vandaag gesloten, morgen van 09:30 tot 18:00

Afspraak maken Inschrijven