Tips voor terugtrekkend tandvlees: Wat is het en wat kun je er aan doen?

Gezond tandvlees is in de meeste gevallen mooi roze van kleur en ligt strak om de tanden heen. Echter, door tandvleesontstekingen, ouderdom of een verkeerde poetsmethode, kan het tandvlees langzaam terug trekken. Er is dan sprake van teruggetrokken tandvlees oftewel gingiva recessie.

Teruggetrokken tandvlees kan redelijk onschuldig zijn, maar het is wel belangrijk om op tijd alarm te slaan zodat dit proces gestopt kan worden. Het tandvlees is erg kwetsbaar en heeft een beschermende werking. Het tandvlees hoort doorgaans om de tandhals heen te zitten, waar alle zenuwen lopen. Als dit wordt blootgesteld dan kan dit veel narigheid opleveren. Eten en drinken kan pijnlijk zijn, maar ook blootstelling aan warme of koude lucht. Als er niet tijdig ingegrepen wordt, kan de tand zelfs los komen te staan en verloren gaan.

Wat kunt u doen aan teruggetrokken tandvlees?

Het belangrijkste blijft het schoonhouden van het gebit en tandvleesontstekingen voor te zijn. Dit is extra belangrijk omdat de tandhalzen geen glazuur bevatten. De kans dat hier een gaatje ontstaat is extra groot. Het is dus belangrijk om minstens twee keer per dag te poetsen en dagelijks tussen de tanden te stokeren en flosdraad te gebruiken. Eventueel kunt u gebruik maken van mondwater om gingiva recessie zoveel mogelijk te voorkomen.

Mocht u last hebben van teruggetrokken tandvlees, dan kan het ook nuttig zijn om op uw voeding te letten. Naast het vermijden van voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte kan het nuttig zijn om de aantal eetmomenten op een dag te beperken. Zo voorkomt u dat bacteriën de kans krijgen om zich te nestelen tussen de tanden en kiezen. Mocht u denken dat u uw gebit niet schoon genoeg krijgt, dan kunt u advies vragen bij uw mondhygiënist.

Een veelvoorkomende oorzaak van teruggetrokken tandvlees blijkt een verkeerde poetsmethode te zijn. Veel mensen gebruiken een te harde tandenborstel of oefenen te veel druk uit op hun tandvlees. Dit kan het tandvlees flink beschadigen en leidt tot een poetstrauma. U kunt uw tandarts om advies vragen als u denkt dat u een poetstrauma heeft ontwikkeld of als u denkt dat er sprake is van gingiva recessie.

Kan de tandarts iets doen aan teruggetrokken tandvlees?

Teruggetrokken tandvlees kan niet vanzelf weer teruggroeien. Er is echter wel een chirurgische ingreep mogelijk. De tandarts of kaakchirurg kan een stukje tandvlees transplanteren. Elders uit de mond, vaak uit de gehemelte, wordt gezond tandvlees getransplanteerd zodat de tandhalzen minder bloot komen te liggen.

Vragen?

Neem voor meer informatie of vragen over terugtrekkend tandvlees contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Ons team

Maak een afspraak: 020 612 12 43

Tandarts Jordaan is een zeer fijne tandarts praktijk. M Vaartjes is een kundige tandarts en hij neemt de tijd voor je. Het online afspraken maken en wijzigen werkt super makkelijk.
 • image description
 • image description
 • image description
 • image description
 • image description
F Janssen op www.independer.nl
Bij Tandarts Jordaan zijn ze zeer deskundig en werken ze zeer efficiënt. De praktijk is heel mooi en voorzien van de meest nieuwe technische apparatuur. Ik ben zeer tevreden over het mooie en goede resultaat van het personeel.
 • image description
 • image description
 • image description
 • image description
 • image description
M.A. van den Hengel op www.independer.nl
Sinds 1.5 jaar ben ik patiënt van Tandarts Jordaan. Zij helpen mij altijd snel en goed en weten daarnaast ook goed om te gaan met mijn angst voor behandelingen. Iedereen die werkt bij deze praktijk is altijd vriendelijk en neemt de tijd voor je vragen!
 • image description
 • image description
 • image description
 • image description
 • image description
J van der Welle op www.independer.nl