Wat zijn de voordelen van elektrisch poetsen?

2 min

Elektrisch poetsen is beter voor je gebit

Veel tandartsen adviseren om met een elektrisch te poetsen in plaats van met een handtandenborstel. Waarom? Simpelweg omdat je er beter mee poetst. Je verwijdert er tandplak beter mee en daardoor blijft je tandvlees gezonder.

Maar hoe komt het dat je het best poetst met een elektrische tandenborstel? In deze blog lees je er alles over.

De juiste poetsbeweging en een timer

Het is niet zo dat je per definitie slecht poetst met een handtandenborstel. Het probleem is alleen dat de meeste mensen niet goed of niet lang genoeg poetsen met een hand tandenborstel.

Dat terwijl een elektrische tandenborstel zo is gemaakt dat je deze eigenlijk alleen goed op je tanden en kiezen kunt plaatsen om goed te poetsen. De juiste poetsbeweging is er namelijk al in geprogrammeerd. Daarnaast zit er een timer op een elektrische tandenborstel.

Die zorgt ervoor dat je sneller volgens de aanbevolen 2 minuten poetst

Een elektrische tandenborstel waarschuwt als je te hard poetst

Naast dat veel mensen niet lang genoeg met een handtandenborstel poetsen, zetten zij ook vaak te veel kracht. Hierdoor poets je dus te hard en beschadig je je tandvlees. Veel elektrische tandenborstels hebben een poetsdruksensor. Deze geeft aan wanneer je te hard poetst. Zo voorkom je dus onnodige beschadiging aan je tandvlees.

Een kleine borstelkop komt overal

Een ander voordeel van een elektrische tandenborstel vergeleken met een handtandenborstel is dat deze een kleine kop heeft. Met een kleine kop kom je makkelijker op moeilijk bereikbare plekken, zoals de achterkant van je achterste kiezen. Doordat je overal beter bij kunt, verwijder je tandplak het best met een elektrische tandenborstel.

Ronde of langwerpige borstelkop: welke kies je?

De kleine borstelkop zorgt er dus voor dat je beter poetst met een elektrische tandenborstel. Maar er is ook weer een verschil in borstelkoppen bij een elektrische tandenborstel. Er zijn twee soorten: 

  • Ronde borstelkop: deze draait heen en weer met ronde bewegingen
  • Langwerpige borstelkop: deze lijkt meer op een normale hand tandenborstel en beweegt heen en weer

Met welk van deze borstelkoppen poets je het beste? Beide koppen werken goed, maar de voorkeur gaat toch uit naar een ronde borstelkop. Deze reinigt je tanden namelijk net iets beter.

Elektrisch poetsen is ook beter voor je kind

Ook je kind poetst beter met een elektrische tandenborstel dan met een handtandenborstel. En dat is niet alleen vanwege alle redenen hierboven, maar ook omdat elektrische tandenborstels voor kinderen er leuker uitzien. Denk aan Disney-tandenborstels en een muziekje tijdens het poetsen.

Zo wordt tandenpoetsen voor je kind dus leuker en is de kans groter dat hij of zij beter en langer poetst.

 

De voordelen van elektrisch poetsen op een rijtje:

  • Je poets langer dankzij de ingebouwde timer
  • Je krijgt een waarschuwing als je te hard poets
  • Door de ingestelde poetsbewegingen kom je op alle plekken
  • Elektrisch poetsen is voor kinderen leuker, waardoor ze het beter en langer zullen doen

Welke elektrische tandenborstel kies je?

Poetsen is dus beter met een elektrische tandenborstel. Maar welke kies je dan? Er bestaan wel 100 verschillende. Ook de prijzen lopen nogal uiteen. Je kunt er al een voor een tientje kopen, maar er zijn ook dure van een paar honderd euro. Een dure tandenborstel is niet per se beter dan een goedkope.

Wil je advies over welke elektrische tandenborstel je het beste voor je kind of jezelf kunt gebruiken? Maak dan een afspraak bij onze tandartspraktijk in Amsterdam: Tandarts Jordaan. Wij adviseren je hier graag over.

De GBT-methode: wat is het en hoe werkt het?

De GBT-methode: wat is het en hoe werkt het? Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist is zeer belangrijk voor het behouden van een gezond gebit en een mooie glimlach. Om alle schadelijke bacteriën te verwijderen die tot gaatjes of tandvleesproblemen kunnen leiden, maakt onze mondhygiënist tijdens je afspraak gebruik van de GBT-methode. Dit is een [...]
2 min

Radio538: Maaike doneert 5000 mondmaskers aan AMC

In De Coen en Sander show van Radio538, legt Maaike van Schaik van Tandarts Jordaan uit, waarom mondkapjes zo belangrijk zijn in de zorg en hoe verschillende bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan het ziekenhuis. Ze roept andere tandartspraktijken, pedicuresalons en bouwbedrijven op, om net als hen ongebruikte mondkapjes en handschoenen te doneren aan het […]

1 min

TP/TandartsPraktijk: UMC krijgt grote donatie mondkapjes

TP Tandartspraktijk schreef een artikel over Tandarts Jordaan, die 5000 mondkapjes heeft gedoneerd aan de plek waar ze het hardste nodig zijn: het ziekenhuis. Mondkapjes voor de zorgverleners Uit het artikel: "Op dit moment werken er nu slechts drie tandheelkundigen in de tandartspraktijk in Amsterdam waar normaal gesproken vijftig tandheelkundigen zijn. En dat betekent ook [...]
1 min

RTL Nieuws: Tandarts Jordaan doneert 5000 mondkapjes

Maaike van Schaik, mede-eigenaar van Tandarts Jordaan, bedacht zich geen seconde toen ze hoorde dat de ziekenhuizen kampte met een tekort aan mondkapjes. RTL Nieuws plaatst een bericht op haar website over de donatie van de Amsterdamse tandarts. Uit het artikel: “In een spontane bui stapte Van Schaik vanmiddag de auto in met volle dozen […]

1 min

MedischOndernemen: Initiatieven bij mondkapjes tekort

Ziekenhuizen en huisartspraktijk kampte met tekorten aan mondkapjes, wat leidde tot een groot probleem. Gelukkig waren er verschillende initiatiefnemers die dit probleem konden oplossen. Tandarts Jordaan was 1 van de intiatiefnemers. Mondkapjes en handschoenen tekort Uit het artikel: “Tandarts Jordaan uit Amsterdam helpt mee om het tekort aan te pakken door 5000 mondkapjes en handschoenen […]

1 min

020 612 12 43

Vandaag geopend tot 17:30 Morgen van 08:15 tot 17:30

Bekijk al onze openingstijden

Afspraak maken Inschrijven