Tandarts Amsterdam / Tandarts Behandelingen / Tips hoe je goed je tanden kunt poetsen
Tandarts Jordaan / Tips hoe je goed je tanden kunt poetsen

Uw tanden poetst u dag in dag uit en twee maal per dag, als het goed is. Zo behoudt u zo lang mogelijk een gezond gebit, behoudt u witte tanden en het zorgt elke dag weer voor een frisse adem. Maar gebruikt u wel de juiste poetstechniek? Mocht u daar aan twijfelen of wilt u nog even een check, lees dan hieronder onze tandenpoetsen gids.

Tandenpoetsen gids

  • Twee keer per dag poetsen blijft belangrijk. Vaker is ook echt niet nodig omdat dit de glazuurlaag kan beschadigen.
  • Houdt tijdens elke poetsbeurt 2 minuten aan. Veel mensen krijgen al gauw de neiging dit af te raffelen. Het kan helpen om een timer te gebruiken of eventueel een lekker nummer op te zetten zodat u zeker weet dat u de tijd aanhoudt.
  • Werk volgens de 3B-methode: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Houdt daarbij dezelfde volgorde aan zodat u niets vergeet. Zo zorgt u ervoor dat u ook echt alle tanden en kiezen poetst. Met name de achterste kiezen worden vaak vergeten of minder zorgvuldig gepoetst. Neem hier dus de tijd voor en maak gebruik van een spiegel zodat u alles goed kan zien. De drie B methode zorgt ook voor een bepaalde routine waardoor het tweemaal daags poetsen eerder een vanzelfsprekendheid dan als ‘last’ wordt beschouwd.
  • Sluit uw poetsbeurt af met het stoken van uw tanden. Maak herhaaldelijk bewegingen tussen de tanden waarbij u het tandvlees een beetje terug duwt. Hiervoor kunt u gewoon houten stokers gebruiken. Het advies luidt om in ieder geval een keer per dag te stoken voor een optimale mondgezondheid.

Poets uw tanden niet direct na het eten of drinken. Uw mond heeft een zelfreinigende functie. De speeksel in uw mond zorgt ervoor dat etensresten worden afgevoerd en dat het glazuur gereinigd wordt. Wacht tot minstens een halfuur na het nuttigen van een maaltijd met poetsen.

Gebruik een elektrische tandenborstel. Deze is in staat om veel meer plak te verwijderen dan een handtandenborstel. Er zijn verschillende elektrische tandenborstels op de markt. U kunt advies inwinnen bij uw tandarts of mondhygiënist als u hulp zoekt bij het uitkiezen van een elektrische tandenborstel. Tegenwoordig zijn er ook elektrische tandenborstels die gekoppeld zijn aan een app om het tandenpoetsen nog makkelijker.

Veel mensen denken dat het gebruik van veel tandpasta automatisch zorgt voor een schoner gebit. Toch is het zo dat een te veel aan tandpasta zorgt voor teveel schuim waardoor u niet bij alle plekken in het gebit komt. Een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een doperwt is voldoende.

Hoe poets je kindertanden?

Met tanden poetsen kan u niet vroeg genoeg beginnen. Dit adviseren wij al vanaf de doorbraak van het eerste tandje. Het is voor kinderen belangrijk dat zij het poetsen als gewoonte opnemen in hun dagelijkse routine, net als slapen en eten en drinken. Maar hoe poets je kindertanden? En wat als mijn kind weigert?

Ook voor kindertanden poetsen gelden de 3B’s

Om het poetsen makkelijker te maken raadt de kindertandarts aan om ook voor uw kind met de 3 B-methode te werken. De 3-B’s staan voor: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Dit is dus het poetsen van de binnenkant van tanden, de buitenkant en bovenkant. Wanneer u hier een vaste routine voor aanhoudt dan worden tanden en kiezen minder makkelijk vergeten. Probeer 2 minuten te poetsen. In het begin zal dit niet altijd even makkelijk lukken, maar probeer dan steeds net iets langer te poetsen.

Voor of na poetsen?

Het maakt helemaal niet uit of u van te voren of achteraf poetst. Het belangrijkste is dat er wordt gepoetst. Veel kinderen vinden het leuk om van alles zelf te doen en zo ook om te poetsen, fantastisch natuurlijk! Maar helaas kunnen kinderen hun gebit natuurlijk niet helemaal zelf schoon krijgen. Als ouder is het belangrijk dat u het gebit dan ook voor of na poetst. Let tijdens het poetsen wel op dat u niet te veel druk uitoefent op het gebit. Vanaf hun 10e is de fijne motoriek beter ontwikkeld en kunnen kinderen prima zelf hun tanden poetsen. Het is wel belangrijk om het gebit dit goed te blijven controleren.

Mijn peuter weigert te poetsen, wat nu?

Sommige kinderen werken uitstekend mee, anderen niet. Ieder kind reageert op zijn eigen wijze. Mocht uw kind weerstand bieden en lijkt het onmogelijk om het gebit open te krijgen is het verstandig om toch even te poetsen, al is het maar 1 tel. Probeer het aantal tellen beetje bij beetje op te voeren en vooral, probeer het poetsen leuk en positief te houden.

De juiste poetshouding

Zorg voor een juiste poetshouding. De ouder kan het hoofd van kind ondersteunen tijdens het poetsen. U kunt ook overwegen om kinderen tot 6 jaar te laten liggen tijdens het poetsen. Bijvoorbeeld op de bank, het bed of desnoods op de badkamervloer. Het wiebelige kinderhoofdje is zo makkelijker te controleren en ook heeft u meer overzicht.

Maak het tanden poetsen zo leuk mogelijk voor uw kind én uzelf!

  • Misschien werkt het om een liedje te zingen, dan weet uw kind hoe lang het nog duurt.
  • Zorg voor een beloning bij goed gedrag (geen snoep uiteraard!).
  • Ook kan het helpen om uit te leggen waar u mee bezig bent tijdens het poetsen.
  • Leer uw kind aan om in de spiegel te kijken tijdens het poetsen.
  • Laat kinderen zelf hun tandenborstel uitkiezen, misschien willen zij wel dezelfde kleur tandenborstel als u zelf heeft..
  • Laat kinderen zelf tandpasta op hun tandenborstel doen.

Het is het belangrijkste om van tanden poetsen een zo’n normaal mogelijke dagelijkse bezigheid te maken net als ontbijten en een boekje lezen voor het slapen gaan.

Vragen?

Heeft u vragen over gaatjes of uw vulling? Neemt u dan telefonisch contact met ons op, onze receptionistes helpen u graag verder. Moet u een afspraak voor het maken van vullingen inplannen? Plan dan een afspraak in bij Tandarts Jordaan en kies een datum en tijdstip die u het beste uitkomen.

Zo is Tandarts Jordaan meerdere dagen in de week geopend tot 21:30 uur, indien u bijvoorbeeld de voorkeur geeft om in de avonduren langs te komen. Daarnaast is Tandarts Jordaan ook op zondag geopend.

Onze specialisten

Priscilla Nuyens
Preventieassistent
Anouk Alders
Tandartsassistent
Viktoria Uhrinyak
Tandarts
Sterre Gitz
Tandarts
Luciano Nano
Tandtechnicus
Britt Hagens tandarts amsterdam
Britt Hagens
Tandarts
Hannah van Stuivenberg tandartsassistent Amsterdam
Hannah van Stuivenberg
Tandartsassistent
Jermeika Wescott tandartsassistent Amsterdam
Jermeika Wescott
Tandartsassistent
Tandarts Amsterdam Sonia Doghri
Sonia Doghri
Tandarts
Cindy Pfeiffer mondhygienist Amsterdam
Cindy Pfeijffer
Mondhygienist
Zarina Taneva orthodontie Amsterdam
Zarina Taneva
Orthodontie assistent
Kitty Cheshire tandarts Amsterdam
Kitty Cheshire
Tandarts
Mette Rijk preventie assistent
Mette Rijk
Preventieassistent
Maria Henien tandartsassistent Amsterdam
Maria Henien
Tandartsassistent
Joaquina Muatondo
Preventieassistent
Baran Arisoy
Tandartsassistent
Alexandra Schluter
Receptioniste
Laszlo Bennis
Tandarts
Ahsan Hussain
Tandarts
Nina Nijland
Tandarts, parodontoloog in opleiding
Sophie Pijpers
Tandarts
Courtney Willems
Mondhygienist
Fruzsina Kern - Tamassy
Paro preventie assistent
Jomerlea Saculles
Tandartsassistente
Stephanie Meuffels
Timea Kern
Tandtechnicus
dr. Stefanie Schönmuth
Tandarts, gepromoveerd in M.K.A. Chirurgie
Beatriz Betti
Invisalign speaker, tandarts voor orthodontie
Rafed Bachoore
Tandarts
Claudia Rengifo paropreventie assistent
Claudia Rengifo
Paro preventie assistent
Showa van Es
Tandartsassistent
Zubair Mahmoud tandartsassistent Amsterdam
Zubair Mahmoud
Rein van Heukelom implantoloog Amsterdam
Rein van Heukelom
NVOI erkend implantoloog
Jana Chatziliontos
Vestigingsmanager
Britt Kempkens tandarts Amsterdam
Britt Kempkens
Tandarts
Leontien de Jong receptioniste
Leontien de Jong
receptioniste
Josje de Bruijne tandartsassistent Amsterdam
Josje de Bruijne
Tandartsassistent
Rozemarijn Maat
Mondhygienist
Patricia-Kneppers-Preventie-assistent-_-Prevention-assistant
Patricia Kneppers
Preventie assistent
Mgrdich-Amroian-Tandtechnicus-Dental-Technician
Mgrdich Amroian
Tandtechnicus
Marit-Bakker-Tandarts-_-Dentist
Marit Bakker
Tandarts
Linda-van-Zoomeren-Huishoudelijk-medewerkster
Linda van Zoomeren
Huishoudelijk medewerkster
Noor Toxopeus
Tandarts
Maarten Vaartjes
Tandarts en eigenaar
Anouk-van-der-Meij
Anouk van der Meij
Tandarts

Over Tandarts Jordaan

Een tandarts waar je graag naar binnen loopt. Dat is tandarts Jordaan. Dat kan zes dagen per week. Ook op zondag en in de avonduren. Je hoeft dus nooit een gaatje in je agenda te zoeken als je een gaatje hebt. 

Van een eenvoudige controle tot een uitgebreide gebitsreiniging. Je kunt bij ons terecht voor veel verschillende behandelingen. Ook als je angstig bent voor de tandarts, zit je goed bij ons. We nemen uitgebreid de tijd en beginnen pas als jij er klaar voor bent.

Als moderne tandartspraktijk in Amsterdam zorgen we ervoor dat jouw mond gezond is en blijft. We willen dat jij jouw gebit met net zoveel liefde en zorg onderhoudt als wij dat doen. Omdat je weet dat goede mondzorg belangrijk is voor je totale gezondheid. We bekijken je gebit en maken een zorgplan. Daar hoort ook een begroting bij. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 

Een ongeluk of ernstige pijn? Dan heb je een spoedtandarts nodig: een tandarts in Amsterdam waar je zo snel mogelijk geholpen wordt. Tandarts Jordaan is zo’n tandarts. Heb je ernstige en acute pijn? Neem dan contact op met 020 – 612 12 43. Ook als je niet staat ingeschreven bij Tandarts Jordaan, kun je bij ons terecht voor een spoedgeval.

Onze blije klanten aan het woord

Zeer kundige tandarts in een prachtige praktijk. Ze werken met de nieuwste apparatuur, je wordt hier altijd snel en vriendelijk geholpen. Duidelijk te merken dat er tussen de verschillende medewerkers een goede sfeer hangt.

Marije Petersen

Werkelijk een fantastische praktijk. Ben hier al jaren patiënt. Normaal ben ik altijd lekker snel klaar met de controles, maar vandaag tijdens de lunch op mijn werk een kies doormidden gebeten. Heb Tandartsjordaan gebeld, en kon vanavond na mijn werk al meteen terecht. Behandeling verliep pijnloos en snel. Ze hebben mijn kies weten te redden, die echt diep was afgebroken. Dank jullie wel Tandartsjordaan!

Paul vI

Zeer fijn en goed geholpen. Mooi praktijk met vriendelijke en vooral kundige medewerkers. Gelukkig ben ik overgestapt!

Floris Floris

Meer dan tevreden!! Ik kom hier nu al een paar jaar en ben uitermate tevreden. Prettige praktijk met de meest geavanceerde apparatuur! Een kroon binnen 1 dag geplaatst! Geweldig

Jose Bakker

Op korte termijn kon ik terecht. Mijn voortand is op zeer vakkundige wijze hersteld. De tandarts en assistente waren zeer betrokken en het resultaat is geweldig. Nogmaals bedankt.

Nico Reen

Prima tandarts. Het is niet alleen lente in de ogen van de tandartsassistente.

Frank Schippers

Top tandartspraktijk. Een aanrader! Ik ben onwijs tevreden! Geweldig team, van de receptionisten tot de mondhygiënisten, de assistenten en de zeer kundige tandartsen met uitstekende service waarbij de patiënt centraal staat. Ze denken met je mee, stellen je op je gemak, zijn ook super met kinderen en het is een praktijk waar alles onder één dak zit. Snel en pijnloos. Ik ben heel blij dat ik hier 4 jaar geleden naartoe ben gestapt. Ik durf weer te lachen en veel van mijn kennissen en vrienden gaan ook al jaren met plezier naar deze tandartsenpraktijk. Ook heeft Tandartspraktijk Jordaan super service door ook op zondag en ’s avonds tot zelfs 22.00 uur! open te zijn! Ze zijn qua prijzen precies de gemiddelde in Noord-Holland. (Heb meerdere offertes aangevraagd). Niet goedkoop, maar logisch! De meeste prijzen zijn trouwens door de overheid bepaalt dus geen discussie. Als je voor de kwaliteit, duurzaamheid en service gaat, dan ben je bij Tandarts Jordaan aan het juist adres.

Ed Veldem

Na een ongeval kon ik gelukkig meteen bij mijn eigen tandarts terecht op een zondag. Ik heb nog nooit zo’n fijne tandarts gehad en kan iedereen aanraden om hierheen te gaan. Ze zijn ontzettend kundig, maar ook lief, vooral ook als je angstig bent voor de tandarts zoals ik. Ze nemen de tijd en stellen je gerust. Dus hierbij een grote Dankjewel!

Carlijn Pranger

Een uiterst professionele tandartsenpraktijk, zoals ik 'm niet eerder in Amsterdam en Den Haag niet ben tegengekomen. Zeer kundige tandartsen, helder uiteenzettend wat ze tijdens een behandeling precies uitvoeren en voelen goed aan hoe ze patiënten op hun gemak moeten stellen.

Rik Hoenselaar

Wat een fantastische praktijk! Het was noodzakelijk drie kronen te plaatsen, boven middenvoor. Echter, als de bestaande kroon als uitgangspunt gebruikt zou worden, zou het rijtje niet het mooist mogelijke resultaat geven. De oude kroon is daarom door tandarts Bakker kosteloos vervangen. Dit stijgt mi ver uit boven klantvriendelijkheid of betrokkenheid en heeft ook te maken met passie voor het vak. De behandeling was geruststellend, duidelijk, plezierig en professioneel. De vier kronen werden voor het afbakken door de tandtechnicus aangepast aan mijn wensen, weer zonder extra kosten. Het resultaat is een plaatje. Allen die hieraan bijdroegen: dank jullie wel!

Lilian Withagen

Extremely helpful, professional and fine dentist. When I indicated that it was exciting that I had to have my tooth pulled (which in the end was really nothing and no pain at all) they even called me the next day to ask how I was doing. 👏🏻 What toppers! My dentist fear has now also disappeared, it is not too bad if you have a good dentist.

Iris van Seben

Very friendly and helpful front desk staff. Claudia's treatment was professional and painless. Dental practice Jordaan is highly recommended!

Nadine Witteveen

020 612 12 43

Vandaag geopend tot 22:00 Morgen van 08:15 tot 17:30

Bekijk al onze openingstijden

Afspraak maken Inschrijven