Tandarts Amsterdam / Kindertandarts / Hoe poets je kindertanden?
Tandarts Jordaan / Hoe poets je kindertanden?

Hoe poets je kindertanden?

Met tanden poetsen kan u niet vroeg genoeg beginnen. Dit adviseren wij al vanaf de doorbraak van het eerste tandje. Het is voor kinderen belangrijk dat zij het poetsen als gewoonte opnemen in hun dagelijkse routine, net als slapen en eten en drinken. Maar hoe poets je kindertanden? En wat als mijn kind weigert?

Tanden poetsen: de 3-B’s

Om het poetsen makkelijker te maken raadt de kindertandarts aan om met de 3 B-methode te werken. De 3-B’s staan voor: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Dit is dus het poetsen van de binnenkant van tanden, de buitenkant en bovenkant. Wanneer u hier een vaste routine voor aanhoudt dan worden tanden en kiezen minder makkelijk vergeten. Probeer 2 minuten te poetsen. In het begin zal dit niet altijd even makkelijk lukken, maar probeer dan steeds net iets langer te poetsen.

Voor of na poetsen?

Het maakt helemaal niet uit of u van te voren of achteraf poetst. Het belangrijkste is dat er wordt gepoetst. Veel kinderen vinden het leuk om van alles zelf te doen en zo ook om te poetsen, fantastisch natuurlijk! Maar helaas kunnen kinderen hun gebit natuurlijk niet helemaal zelf schoon krijgen. Als ouder is het belangrijk dat u het gebit dan ook voor of na poetst. Let tijdens het poetsen wel op dat u niet te veel druk uitoefent op het gebit. Vanaf hun 10e is de fijne motoriek beter ontwikkeld en kunnen kinderen prima zelf hun tanden poetsen. Het is wel belangrijk om het gebit dit goed te blijven controleren.

Mijn kind weigert, wat nu?

Sommige kinderen werken uitstekend mee, anderen niet. Ieder kind reageert op zijn eigen wijze. Mocht uw kind weerstand bieden en lijkt het onmogelijk om het gebit open te krijgen is het verstandig om toch even te poetsen, al is het maar 1 tel. Probeer het aantal tellen beetje bij beetje op te voeren en vooral, probeer het poetsen leuk en positief te houden.

Houding

Zorg voor een juiste poetshouding. De ouder kan het hoofd van kind ondersteunen tijdens het poetsen. U kunt ook overwegen om kinderen tot 6 jaar te laten liggen tijdens het poetsen. Bijvoorbeeld op de bank, het bed of desnoods op de badkamervloer. Het wiebelige kinderhoofdje is zo makkelijker te controleren en ook heeft u meer overzicht.

Maak het tanden poetsen zo leuk mogelijk voor uw kind én uzelf!

  • Misschien werkt het om een liedje te zingen, dan weet uw kind hoe lang het nog duurt.
  • Zorg voor een beloning bij goed gedrag (geen snoep uiteraard!).
  • Ook kan het helpen om uit te leggen waar u mee bezig bent tijdens het poetsen.
  • Leer uw kind aan om in de spiegel te kijken tijdens het poetsen.
  • Laat kinderen zelf hun tandenborstel uitkiezen, misschien willen zij wel dezelfde kleur tandenborstel als u zelf heeft..
  • Laat kinderen zelf tandpasta op hun tandenborstel doen.

Het is het belangrijkste om van tanden poetsen een zo’n normaal mogelijke dagelijkse bezigheid te maken net als ontbijten en een boekje lezen voor het slapen gaan.

Onze specialisten

Yat-Sen-Receptionist_Receptionist

Yat Sen Nepomuceno

Receptionist

Soraya-Sabir-Receptioniste-_-Receptionist

Soraya Sabir

Receptioniste

Rozemarijn-Maat-Mondhygienist_Oral-Hygienist

Rozemarijn Maat

Mondhygienist

Over Tandarts Jordaan in Amsterdam

Een goede tandarts is niet alleen goed met tanden, maar ook met mensen. Bij Tandarts Jordaan nemen we de tijd om je goed uit te leggen wat we gaan doen en waarom. Dat doen we in een prettige en rustige omgeving in het centrum van Amsterdam. Van maandag tot en met woensdag zelfs tot 22.00 uur. Liever afspreken in het weekend? We zijn ook op zondag geopend.

Hoe dat kan? We werken met een groot team. Bij Tandarts Jordaan werken namelijk ruim 40 mensen. Samen hebben we 1280 tanden. Die lachen we regelmatig bloot. Want we zijn niet alleen een groot, maar ook een hecht en gezellig team.

Iedereen is welkom bij Tandarts Jordaan. Er is geen wachtlijst. Je schrijft je sneller in dan je je tanden poetst. En die afspraak? Die plan je ook meteen. Op een tijd die bij jouw werktijden of ritme past.

Ben je op zoek naar een spoed tandarts in Amsterdam? Ook dan zit je goed bij Tandarts Jordaan. We staan altijd klaar voor mensen met ernstige en acute pijn. Bel ons wel eerst even voordat je langskomt.

Dat kan op 020 612 12 43. Kom kennismaken met ons team van 40 mensen!

Vandaag gesloten, morgen van 09:30 tot 18:00