Verwijderen van een verstandskies

4 min

Alles over je verstandskies laten trekken

Verstandskiezen zitten je gebit soms in de weg. Soms is het moeilijk om ze goed schoon te houden en ze kunnen je andere kiezen beschadigen, wegdrukken of aantasten. Om dat te voorkomen, is je verstandskies trekken het beste. Maar hoe gaat dat in zijn werk en waar moet je op letten na de behandeling? Hieronder lees je er alles over.

Van verdoving tot verwijdering

Veel mensen zijn bang als ze hun verstandskies laten verwijderen. Zie jij er ook tegenop of voel je angst? Vraag je tandarts dan om meer informatie. Hij of zij stelt je graag gerust.

Natuurlijk gaat de tandarts je verstandskies trekken met verdoving. Je krijgt eerst dan ook een paar verdovingsprikken. Hier voel je nauwelijks iets van. Zodra de verdoving goed is ingewerkt, verwijdert de tandarts je verstandskies. Hij of zij duwt je kies dan eerst met een hevel omhoog. Meestal komt de verstandskies er in één keer uit, soms is het nodig om hem in gedeeltes te verwijderen. Dankzij de verdoving is de behandeling altijd pijnloos.

De nazorg na de behandeling

Bij je verstandskies trekken hoort nazorg. Hierbij moet je op een paar dingen letten. Soms zwelt je wang op of voelt deze beurs aan. Heb je hier last van? Wikkel dan een coldpack of zak erwten uit de vriezer in een theedoek en leg deze tegen je wang aan. Zo voorkom je de ergste zwelling.

Daarnaast is het verstandig om de wond twee keer per dag te spoelen met zout na je kies trekken. Doe dit pas vanaf de tweede dag en absoluut niet op de eerste dag. Dan moet het bloed van de wond namelijk nog stollen. Door te spoelen met water en zout geneest je wond sneller en eet je makkelijker vast voedsel.

Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!

Wat mag je eten na verstandskies trekken?

Als je verstandskies getrokken is, kan vast voedsel eten in het begin pijnlijk zijn. Het is dan fijner om vloeibaar voedsel te nemen. Let wel op dat je de eerste dag niet warm eet, dat zorgt ervoor dat de wond soms wat langer blijft bloeden. Dit zijn bijvoorbeeld goede opties:

  • Vla
  • Yoghurt
  • Smoothies
  • Lauwe of koude soep

Als je twee keer per dag met water en zout spoelt, kun je al snel weer vast voedsel eten.

De kosten van je verstandskies trekken

De behandeling is natuurlijk niet gratis. De kosten van je verstandskies trekken hangen af van wie de ingreep uitvoert, hoe je verzekerd bent en hoe ingewikkeld de behandeling is.

  • Voert de tandarts de ingreep uit? Dan valt de behandeling onder de aanvullende tandartsverzekering. In dat laatste geval betaal je geen eigen risico en geen of een kleine eigen bijdrage. Sommige verzekeraars vergoeden het hele bedrag, sommige 75 of 80 procent. Kijk in je polisvoorwaarden wat voor jou geldt.
  • Soms is het beter wanneer de kies in het ziekenhuis wordt verwijderd. Die inschatting wordt gedaan door de tandarts en gebeurt op basis van de röntgenfoto’s. Moet de kaakchirurg je behandeling doen? Dan valt de ingreep onder de basisverzekering. Je betaalt in dat geval wel eigen risico, maar geen eigen bijdrage.
  • De kaakchirurg voert meestal meer ingewikkelde ingrepen uit. Daarom valt je verstandskies trekken bij de kaakchirurg vaak duurder uit dan bij de tandarts. De totale kosten bij de tandarts liggen meestal rond de 100 euro, terwijl dit bij de kaakchirurg kan oplopen tot 400 euro.

 

Heb je last van je verstandskies? Blijf er dan niet mee lopen, maar maak een afspraak bij Tandarts Jordaan. Dan kijken we samen wat de beste oplossing is.

Wil je meer weten over onze tandartspraktijk in Amsterdam? Lees verder over Tandarts Jordaan.

Veelgestelde vragen verstandskies trekken

Vast voedsel eten kan na het verwijderen van een verstandskies pijnlijk zijn. Het is daarom aan te raden om vloeibaar voedsel te nemen. Vla, smoothies of yoghurt zijn daarbij goede opties. Eet op de eerste dag niet warm, dit zorgt er namelijk voor dat de wond wat langer kan blijven bloeden.

Dankzij een verdoving is het trekken van een verstandskies altijd pijnloos. Gebruik pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om na de behandeling napijn te voorkomen.

De kosten van je verstandskies trekken hangen af van wie de ingreep uitvoert, hoe je verzekerd bent en hoe ingewikkeld de behandeling is. Als de tandarts de behandeling uitvoert dan valt dit onder de aanvullende tandartsverzekering. Voert de kaakchirurg de behandeling uit, dan valt dit onder de basisverzekering en betaal je het eigen risico, maar geen extra eigen bijdrage. 

De GBT-methode: wat is het en hoe werkt het?

De GBT-methode: wat is het en hoe werkt het? Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist is zeer belangrijk voor het behouden van een gezond gebit en een mooie glimlach. Om alle schadelijke bacteriën te verwijderen die tot gaatjes of tandvleesproblemen kunnen leiden, maakt onze mondhygiënist tijdens je afspraak gebruik van de GBT-methode. Dit is een [...]
2 min

Radio538: Maaike doneert 5000 mondmaskers aan AMC

In De Coen en Sander show van Radio538, legt Maaike van Schaik van Tandarts Jordaan uit, waarom mondkapjes zo belangrijk zijn in de zorg en hoe verschillende bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan het ziekenhuis. Ze roept andere tandartspraktijken, pedicuresalons en bouwbedrijven op, om net als hen ongebruikte mondkapjes en handschoenen te doneren aan het […]

1 min

TP/TandartsPraktijk: UMC krijgt grote donatie mondkapjes

TP Tandartspraktijk schreef een artikel over Tandarts Jordaan, die 5000 mondkapjes heeft gedoneerd aan de plek waar ze het hardste nodig zijn: het ziekenhuis. Mondkapjes voor de zorgverleners Uit het artikel: "Op dit moment werken er nu slechts drie tandheelkundigen in de tandartspraktijk in Amsterdam waar normaal gesproken vijftig tandheelkundigen zijn. En dat betekent ook [...]
1 min

RTL Nieuws: Tandarts Jordaan doneert 5000 mondkapjes

Maaike van Schaik, mede-eigenaar van Tandarts Jordaan, bedacht zich geen seconde toen ze hoorde dat de ziekenhuizen kampte met een tekort aan mondkapjes. RTL Nieuws plaatst een bericht op haar website over de donatie van de Amsterdamse tandarts. Uit het artikel: “In een spontane bui stapte Van Schaik vanmiddag de auto in met volle dozen […]

1 min

MedischOndernemen: Initiatieven bij mondkapjes tekort

Ziekenhuizen en huisartspraktijk kampte met tekorten aan mondkapjes, wat leidde tot een groot probleem. Gelukkig waren er verschillende initiatiefnemers die dit probleem konden oplossen. Tandarts Jordaan was 1 van de intiatiefnemers. Mondkapjes en handschoenen tekort Uit het artikel: “Tandarts Jordaan uit Amsterdam helpt mee om het tekort aan te pakken door 5000 mondkapjes en handschoenen […]

1 min

020 612 12 43

Vandaag geopend tot 22:00 Morgen van 08:15 tot 17:30

Bekijk al onze openingstijden

Afspraak maken Inschrijven