Parodontitis

2 min

Parodontitis: wat is het en hoe herken je het?

Misschien heb je weleens gehoord van parodontitis, oftewel ernstige tandvleesontsteking. Vraag je je af wat het precies is, hoe het ontstaat en hoe je het bij jezelf herkent?

We vertellen je er in deze blog alles over.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. Doordat de ontsteking al een tijdje in de mond zit, breidt deze zich makkelijk uit. De ontsteking gaat dan van het tandvlees naar het kaakbot daaronder.

Het gevolg daarvan is dat het kaakbot rondom je tanden en kiezen verloren gaat. De kans is dan groot dat je tanden en kiezen los gaan zitten en uiteindelijk zelfs uitvallen.

Zo ontstaat parodontitis

Parodontitis ontstaat door tandplak, dat bacteriën met elkaar vormen. Als de tandplak langere tijd op de tanden blijft, verkalkt het tot tandsteen.

Dan kunnen zich steeds nieuwe laagjes tandplak op het tandsteen ontwikkelen, waardoor een tandvleesontsteking ontstaat. Die ontsteking veroorzaakt vaak ruimtes tussen de tanden en het tandvlees. Ook in die ruimtes kan tandplak ontstaan.

De volgende stap is dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Als het kaakbot door de ontsteking verloren gaat, heet dit parodontitis.

Hoe herken je het? 

Ontstoken tandvlees herken je makkelijk aan de kleur. Gezond tandvlees is roze, terwijl ontstoken tandvlees een rode kleur heeft. Ook krijg je gezwollen tandvlees als reactie.

Ook een slechte adem, vermoeidheid en bloedend tandvlees zijn symptomen van parodontitis. Als je hier last van hebt, dan is het verstandig om snel een afspraak bij je tandarts te maken.

Risicofactoren bij parodontitis

Bepaalde omstandigheden vergroten de kans op parodontitis.

Zo is roken niet alleen slecht voor je algemene gezondheid, maar ook die van je mond. Rokers hebben vaak meer last van tandplak en tandsteenvorming. Ook hebben zij een slechtere doorbloeding. Die factoren leiden eerder tot parodontitis.

Stress heeft ook invloed op de gezondheid van je mond. Psychische stress onderdrukt soms het afweersysteem, waardoor tandvleesontstekingen vrij spel krijgen. 

Zo voorkom je het

Gelukkig kun je parodontitis voorkomen. Door goed te poetsen bijvoorbeeld, want dan verwijder je de tandplak van je gebit. Poets je tanden minstens 2 keer per dag 2 minuten lang. Dit zijn wat tips om je gebit goed schoon te houden:

  • Poets je tanden met een elektrische tandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt meer poetsbewegingen dan een gewone tandenborstel. Je tanden en kiezen worden hierdoor extra goed schoon.
  • Tandplak tussen je tanden verwijder je door te flossen of te stoken. Heb je grotere ruimtes tussen je tanden? Dan zijn ragers ook een goede optie.
  • Als je twijfelt of alle tandplak weg is na het poetsen en flossen, gebruik dan plakverklikkers. Dat zijn tabletjes die de achtergebleven tandplak tijdelijk rood kleuren. Zo zie je welke plekken je overslaat, waardoor je je poetsbeurten kunt verbeteren. 

 

De behandeling van ontstoken tandvlees en parodontitis

Als je ontstoken tandvlees hebt, kunnen we ontstoken tandvlees behandelen. Dit doen we door het verwijderen van het tandsteen. Dan wordt je gebit weer schoon en gezond.

Zit de ontsteking dieper en heb je last van parodontitis? Dan duurt de ontstoken tandvlees ontstoken tandvlees behandeling vaak wat langer. Doordat de ontsteking dieper zit, is het kaakbot aangetast. Het gebit is dan minder makkelijk te reinigen. Je hebt in dat geval meerdere behandelingen nodig.

Bel ons gerust even als je meer informatie wilt of om een afspraak te maken.

Wil je meer weten over onze tandartspraktijk in Amsterdam? Lees verder over Tandarts Jordaan.

De GBT-methode: wat is het en hoe werkt het?

De GBT-methode: wat is het en hoe werkt het? Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist is zeer belangrijk voor het behouden van een gezond gebit en een mooie glimlach. Om alle schadelijke bacteriën te verwijderen die tot gaatjes of tandvleesproblemen kunnen leiden, maakt onze mondhygiënist tijdens je afspraak gebruik van de GBT-methode. Dit is een [...]
2 min

Radio538: Maaike doneert 5000 mondmaskers aan AMC

In De Coen en Sander show van Radio538, legt Maaike van Schaik van Tandarts Jordaan uit, waarom mondkapjes zo belangrijk zijn in de zorg en hoe verschillende bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan het ziekenhuis. Ze roept andere tandartspraktijken, pedicuresalons en bouwbedrijven op, om net als hen ongebruikte mondkapjes en handschoenen te doneren aan het […]

1 min

TP/TandartsPraktijk: UMC krijgt grote donatie mondkapjes

TP Tandartspraktijk schreef een artikel over Tandarts Jordaan, die 5000 mondkapjes heeft gedoneerd aan de plek waar ze het hardste nodig zijn: het ziekenhuis. Mondkapjes voor de zorgverleners Uit het artikel: "Op dit moment werken er nu slechts drie tandheelkundigen in de tandartspraktijk in Amsterdam waar normaal gesproken vijftig tandheelkundigen zijn. En dat betekent ook [...]
1 min

RTL Nieuws: Tandarts Jordaan doneert 5000 mondkapjes

Maaike van Schaik, mede-eigenaar van Tandarts Jordaan, bedacht zich geen seconde toen ze hoorde dat de ziekenhuizen kampte met een tekort aan mondkapjes. RTL Nieuws plaatst een bericht op haar website over de donatie van de Amsterdamse tandarts. Uit het artikel: “In een spontane bui stapte Van Schaik vanmiddag de auto in met volle dozen […]

1 min

MedischOndernemen: Initiatieven bij mondkapjes tekort

Ziekenhuizen en huisartspraktijk kampte met tekorten aan mondkapjes, wat leidde tot een groot probleem. Gelukkig waren er verschillende initiatiefnemers die dit probleem konden oplossen. Tandarts Jordaan was 1 van de intiatiefnemers. Mondkapjes en handschoenen tekort Uit het artikel: “Tandarts Jordaan uit Amsterdam helpt mee om het tekort aan te pakken door 5000 mondkapjes en handschoenen […]

1 min

020 612 12 43

Vandaag geopend tot 22:00 Morgen van 08:15 tot 22:00

Bekijk al onze openingstijden

Afspraak maken Inschrijven